«

»

ΠΩΣ Η ΜΙΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ…ΤΡΕΙΣ!!! Μέρος 41ο

Τα τελευταία χρόνια οι Σκοπιανοί γέμισαν τη χώρα τους με αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου και έδωσαν τα (ελληνικότατα) ονόματά τους σε αυτοκινητόδρομους, στάδια, αεροδρόμια και άλλα! Στην εικόνα φαίνεται η κεντρική πλατεία των Σκοπίων με ένα τεράστιο, επιβλητικό άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου! Η ιστορική αναίδεια των Σλάβων ξεπερνά τα όρια και η κωμικοτραγική αυτή κατάσταση εξοργίζει το λαό μας, που γνωρίζει από τα γεννοφάσκια του ότι ο μεγάλος στρατηλάτης του αγάλματος ήταν Έλληνας, είχε ελληνικό όνομα, μιλούσε ελληνικά και ήταν μαθητής του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη! Επίσης είχε αδελφή τη Θεσσαλονίκη και ήταν γιος της Ολυμπιάδας και του Φιλίππου, νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων των Ελλήνων! Ήταν στρατηγός ‘’όλων των Ελλήνων πλην Λακεδαιμονίων’’ και επέκτεινε τον Ελληνικό πολιτισμό μέχρι την Περσία και την Ινδία δημιουργώντας τους Ελληνιστικούς Χρόνους! Και τέλος, ήταν αυτός που έκανε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό κυρίαρχους στον κόσμο και έζησε χίλια χρόνια πριν κατέβουν τα πρώτα σλαβικά φύλα στην Βαλκανική χερσόνησο! Άραγε όλα αυτά τι μπορεί να σημαίνουν για τους Σκοπιανούς και πόση υπερηφάνεια τους δημιουργούν; Δεν καταλαβαίνουν ότι βασίζονται σε ένα ψέμα; Σύμφωνα με την αρχή της Αυτοδιάθεσης οι Σκοπιανοί αποφάσισαν ότι είναι ένα έθνος, όπως όλα τα έθνη του κόσμου. Ποιοι το αποφάσισαν αυτό; Φυσικά η απόφαση του λαού καθοδηγήθηκε και ήρθε από ‘’πάνω’’! Βασισμένη σε μείγμα συγκεκριμένων πολιτικών στόχων. Το τι συνιστά έθνος δεν είναι λαϊκή απόφαση. Δηλαδή πριν το αποφασίσουν τι ήταν; Όλοι γνωρίζουν (όπως και οι ίδιοι) ότι οι παππούδες τους ήταν Βούλγαροι, μιλούσαν βουλγάρικα, ανήκαν στην Βουλγαρική Εξαρχία! Τα έθνη έχουν συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά, γλώσσας και γραπτών μνημείων, θρησκείας, κοινών παραδόσεων και εθίμων, κοινή αντίληψη για την Ιστορία, την καταγωγή κλπ. Η ‘’μακεδονοποίηση’’ των Σλάβων βασίστηκε στην τεχνητή δημιουργία του ‘’μακεδονικού’’ έθνους, δηλαδή σε ψευδοεθνοτισμό, που εμπλουτίστηκε με αλυτρωτικούς και μεγαλοϊδεατικούς στόχους! Το να αποκαλείς τους Σλάβους ‘’Μακεδόνες’’ – γιατί κατοικούν σε ένα μικρό τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας – είναι τόσο παράλογο, όσο να λες τους Τούρκους – που κατοικούν στην περιοχή της Σμύρνης – Ίωνες! Ο Μανώλης Γλέζος, λίγο πριν πεθάνει, είχε διαμηνύσει στα Σκόπια τα εξής: «Ένας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται! Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού». Επειδή κατέχουν το 10% της ιστορικής Μακεδονίας μπορούν να αποφασίζουν και να παίρνουν την ονομασία και του άλλου 90%; Μήπως νομίζουν πως ο καθένας είναι ελεύθερος να διαλέξει ένα όνομα για τον εαυτό του, αγνοώντας τους άλλους; Έλεος πια! Τα έθνη δεν φτιάχνονται στα εργαστήρια! Ούτε μέσα σε 50 χρόνια!

Η αντίδραση του Ελληνισμού

Οι Έλληνες ορθώς αντέδρασαν τη δεκαετία του 1990 στη χρήση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’ από ένα πολυεθνικό κράτος, το οποίο θρασύτατα πλαστογραφούσε την ελληνική ιστορία. Γιατί το όνομα προβάλλει τον αλυτρωτισμό! Με τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία (που τότε δεν τα έκαναν ‘’φασίστες, ακραίοι, εθνικιστές και ετερόκλητοι όχλοι’’, αλλά γίνονταν με την στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου) ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε πως δεν θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε σύνθετη ή παράγωγη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο ‘’Μακεδονία’’. Το σύνθημα, που ήχησε τότε από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτεια, ήταν: ‘’Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη’’! Ήταν πρόδηλο ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός γρήγορα θα ξεχνιόταν και θα ‘’έπεφτε’’ και θα έμενε μόνο ο όρος ‘’Μακεδονία’’ για το κράτος και ‘’μακεδονική’’ για την εθνότητα και τη γλώσσα! Τότε διάφοροι ‘’σύμβουλοι’’ μας έλεγαν ότι δήθεν ‘’δεν δίνουμε κάτι’’ με το όνομα. Αντίθετα, με την λύση που ετοιμαζόταν ‘’θα παίρναμε κάτι’’, δηλαδή επιθετικό προσδιορισμό στη λέξη ‘’Μακεδονία’’, που είχε ήδη καταχωρηθεί διεθνώς! Αυτό ήταν ένα ψέμα! Διότι εκείνο που δεν μας έλεγαν, είναι ότι με την ένταξη των Σκοπίων στον ΟΗΕ, με προσωρινό όνομα FYROM, αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το δικαίωμα να εγκρίνει εκείνη το τελικό όνομα της γειτονικής χώρας! Ενώ επιβλήθηκε τότε στα Σκόπια η υποχρέωση, να διαπραγματευθούν το ονοματολογικό με την Ελλάδα! Ποτέ στο παρελθόν δεν μπήκε χώρα με προσωρινό όνομα στα Ηνωμένα Έθνη! Κι ακόμα πιο σπουδαίο: ποτέ στο παρελθόν δεν αναγνωρίστηκε η υποχρέωση της νέας χώρας να διαπραγματευθεί το όνομα με γείτονά της! Αυτό σήμαινε ότι η διεθνής κοινότητα τότε αναγνώριζε ότι ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση της Ελλάδας. Αλλιώς δεν θα επέβαλε τέτοια πρωτοφανή ρύθμιση, που ξεκαθάριζε ότι η πΓΔΜ δεν θα αποκτήσει ποτέ ταυτότητα, μέχρι να την αναγνωρίσει επισήμως με οριστικό όνομα η μόνη χώρα, που ο ίδιος ο ΟΗΕ είχε αποδεχτεί πως έχει δικαίωμα να έχει τον τελικό λόγο: η Ελλάδα! Δυστυχώς, εκείνο που κάναμε τα επόμενα χρόνια, είναι ότι παραιτηθήκαμε από αυτό το ιστορικό μας δικαίωμα! Ο πνευματικός κόσμος ακολούθησε το λαό και έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους Ευρωπαίους Εταίρους (Μάρτιος 1992). Τα ονόματα που υπέγραψαν την επιστολή ήταν οι: Οδυσσέας Ελύτης, Μελίνα Μερκούρη, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Δημήτρης Τσάτσος, Αριστόβουλος Μάνεσης και Γιάννης Γεωργάκης. Οι σπουδαίοι αυτοί Έλληνες υπερασπίστηκαν με πάθος την ελληνικότητα της λέξης ‘’Μακεδονία’’, τόνισαν ότι η χρήση τέτοιας ονομασίας συνιστά απροκάλυπτη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και έκλειναν αφοπλιστικά την επιστολή τους λέγοντας ότι ‘’για μας η ψυχή μας είναι το όνομα μας’’! Τότε κυκλοφόρησε ευρέως ότι ο Οδ. Ελύτης έκανε μια δήλωση – της οποίας η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί – που έλεγε ότι ‘’το μόνο όνομα με τον όρο Μακεδονία που είναι αποδεκτό για τα Σκόπια είναι: Ψευδομακεδονία’’! Το σίγουρο είναι πως αυτή η δήλωση – είτε αληθεύει είτε όχι – δεν απέχει και πολύ από την ιστορική πραγματικότητα!

Λειβαδίτης Κωνσταντίνος

(Visited 106 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

60 − 54 =